A fokhagymakapszula gombaölő tulajdonságairól

A fokhagymáról köztudott, hogy hatékonyan segít leküzdeni jó néhány betegséget, így például a gombás fertőzésekkel szemben is fellép. Természetesen, aki nem szereti a nyers fokhagyma ízét, az ma már választhatja a fokhagyma kapszulát is, ami íztelen, viszont a fokhagyma minden előnyös tulajdonságát tartalmazza.

fokhagyma-candida

A fokhagyma antimikrobiális tulajdonságai

A fokhagymát már ősidők óta használják mint vértisztítót és az általános egészségi állapot előmozdítására alkalmas készítményt. A fokhagyma fő hatóanyaga, melynek pozitív tulajdonságait köszönheti az allicin, ami képes megölni számos potenciális kórokozó gombát, beleértve a Candidát is. Eltérően a hagyományos gombaellenes gyógyszeres kezeléstől, az allicin képes szelektív módon megőrizni a jó baktériumokat a belekben, melyek a bélflóra egyensúlyáért és az emésztés megfelelő működéséért felelősek. Az allicin csak az élesztőgombákat és a fertőzéseket okozó más gombatörzseket pusztítja el.

A fokhagymakapszula előnyei

A nyers fokhagymát közvetlenül fel lehet használni a gombás fertőzések ellen, bár a szaga meglehetősen intenzív és kellemetlen így nem sokan kedvelik nyersen történő fogyasztását. Sőt a fokhagyma képes irritálni a nyálkahártyát is, különösen azokat, melyeket már a Candida egyébként is megsebzett. Szerencsére ma már a bioboltokban könnyen hozzájuthatunk a fokhagymakapszulához, ami íztelen és szagtalan is. A kapszulákban található allicin közvetlenül a vérbe kerül és így éri el a gombás fertőzést. A fokhagymakapszula hatása hosszabban tart, mint a nyers változaté, hatékonyabb és kevesebb a mellékhatása is.

Figyelmeztetések

Bár a fokhagyma egy hatékony antimikrobiális szer, de mégsem lenne bölcs dolog túlságosan gyakran fogyasztani. A Nutritional Sciences szerint ugyanis “azoknál az emberek, akik nagy mennyiségű  nyers fokhagymát fogyasztanak, megváltozhatnak az agyhullámok, lassul a reakcióidő, csökkennek a kognitív funkciók és sokszor jelentkezhetnek náluk fejfájás és depressziós periódusok. Ezen okból kifolyólag a repülőgép vezetők nem fogyaszthatnak fokhagymát a repülést megelőző 24 órában. Természetesen a fokhagymakapszula nem vált ki ilyen mellékhatást, így azt nyugodtan fogyaszthatjuk.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!