A gombás fertőzésekről

A Center for Disease Control and Prevention jelentése szerint a nők 80 %-a életében legalább egyszer átesik valamilyen gombás fertőzésen. Sőt legtöbbször már 25 éves koruk előtt diagnosztizálnak néluk valamiféle gombás fertőzést.

candida

A Candida egy olyan élesztőgomba, mely a szervezetben természetes úton is megtalálható és a test egyensúlyban van, akkor nem is okoz problémát. Viszont a stressz, a fáradtság, a helytelen táplálkozás, az antibiotikumok rendszeres fogyasztása által képes túlszaporodni a szervezetben, ami már sok gondot okozhat.

Gombás fertőzéseket okozhatnak a szervezetben felhalmozott glükózraktárak, a cukor. A Candida a szőlőcukorral táplálkozik, így bármi, ami nagymértékben növeli a vércukorszintet képes megváltoztatni a hormonális egyensúlyt. 

A gombás fertőzések bizonyos betegségek szövődményeiként is felléphetnek, de például jelentkezhet cukorbetegség, terhesség, fogamzásgátló tabletták, szteroidok, antibiotikumok hatására is.

A gombás fertőzések 80 %-áért egy bizonyos Candida faj, a Candida albicans felelős. A fertőzések további változatait más típusú Candida fajok okozzák. Ezeket a fertőzéseket speciális gyógyszerekkel kezelhetjük, de sok esetben diétával is elmulaszthatóak.

A gombafertőzések általános tünetei a vastag, fehér szagtalan hüvelyi folyás, a hüvelyi viszkető érzés, fájdalom vagy kellemetlen érzés jelentkezése vizelés vagy közösülés során, a bőr kipirosodása vagy irritációja.

A gombafertőzések szerencsére viszonylag könnyen kezelhetőek. Mivel egy élesztőgombáról van szó, így gombaellenes készítményekkel eltüntethető. Több hüvelyi krém is a rendelkezésre áll, melyeket helyileg kell alkalmazni. Néha azonban szájon át szedendő gyógyszert ír fel az orvos, ha komolyabb a fertőzés, vagy ha az nem reagál a krémre. A kezelés során nem elegendő a viszketés és az irritáció kezelése. Általában olyan termékeket írnak fel, melyek négy aktív összetevőből állnak: butoconazole nitrátot (Femstat 3) vagy klotrimazolt (Gyne-Lotrimin és mások) vagy mikonazolt (Monistat 7 és mások) vagy tioconazolt (Vagistat) tartalmaznak.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!